Adaptasyon (uyum )

Çocuk Gelişimi Terimleri Sözlüğü

Piaget'in kuramına göre bilişsel gelişimi yönlendiren önemli süreçlerden biri olan adaptasyon/uyum, bireyin çevresiyle etkileşerek, çevreye ve çevresindekilere uyum sağlamasıdır. Adaptasyon birbirini tamamlayan iki süreç olan özümleme ve uyumsama süreçlerinden oluşur. Özümleme, bireyin yeni karşılaştığı durum, nesne ve olayları kendisinde önceden var olan zihinsel yapının içine yerleştirmesi işlemidir. Uyumsama ise yeni bilgi ve deneyimler ışığında yeni şemaların oluşturulması ya da var olan şemaların kapsam ve niteliklerinin değiştirilmesi ve düzenlenmesidir. Piaget'e göre çocuk özümleme ve uyumsama süreçlerini bilişsel gelişimin ilk basamaklarından başlayarak kullanır. Sürekli kullanılan bu iki süreç sayesinde çocuk dış gerçeğe uyum sağlayarak bilişsel gelişim dönemlerinde ilerler.

Apa Yaşam Boyu Gelişim Psikolojisi Sözlüğü

Farklı veya değişen ortamlara uymak için yapılan değişiklik.Jean Piaget'in bilişsel gelişim teorisinde,kişinin bilişsel yapılarını, çevresel talepleri karşılayacak şekilde ayarlama süreci.

Tüba Bilim Terimleri Sözlüğü

uyarlama, uyum.

Türk Dil Kurumu Sözlükleri

Uyarlama.

Yapay Zeka

Adaptasyon, canlıların çevrelerine uyum sağlamak için içsel veya dışsal değişiklikler yaparak yeni koşullarla başa çıkabilmeleri sürecidir. Çocuk gelişimi açısından, çocukların çeşitli yaşam evrelerinde yeni ve farklı ortamlarla karşılaşması ve bu ortamlara uyum sağlamaları da bir adaptasyon süreci olarak değerlendirilebilir. Bu süreçte çocuklar, öğrenme, davranış değiştirme, zihinsel olarak esnek olma gibi becerileri kullanarak çevreleriyle uyum içinde yaşayabilirler.

Alakalı Terimler

oksipital lob

Beynin arkasında ve oksipital kemiğin altında bulu...

zeka geriliği

Anlıksal yetiyitimi (anlıksal gelişimsel bozuklu...