bağışıklık sistemi

Çocuk Gelişimi Terimleri Sözlüğü

Bağışıklık: Bağışıklık sisteminin bağışıklık tepkilerini oluşturmadaki eylemlerine bağlı olarak vücudun enfeksiyona direnme yeteneğidir. Aktif bağışıklık, bağışıklık hücreleri(lenfosit) enfeksiyon veya kasıtlı uyarım(bağışıklama) sonrasında uygun antikorlar ürettiğinde ve üretebildiğinde ortaya çıkar. Pasif bağışıklık, başka bir organizmadan (ör., kolostrum yoluyla) antikorların eklenmesiyle sağlanır. doğal bağışıklık,istilacı mikroorganizmalar veya dokularla önceden temas gerektirmez ve spesifik olmayan bağışıklık tepkilerini içerir.

Apa Yaşam Boyu Gelişim Psikolojisi Sözlüğü

Omurgalılarda virüsler ve bakteriler gibi yabancı maddelerin patolojik etkilerine karşı vücudu korumaya yardım eden karmaşık bir sistem. İlgili organlar, lenfositlerin -belirli bağışıklık tepkileri için sorumlu olan genel temsilci- dalak , lenf düğümleri ve diğer lenfoid dokular ve bağışıklık tepkisine aracılık eden çeşitli kimyasal maddeler ile birlikte üretildiği kemik iliğini ve timusu kapsamaktadır. Bağışıklık sistemi hem sinir sistemi hem de endokrin sistem ile etkileşime girmektedir.

Tüba Bilim Terimleri Sözlüğü

Vücudu enfeksiyona neden olan patojen etkenlere karşı koruyan, tümör hücrelerini tanıyıp yok eden, B ve T lenfositler ve fagositlerin oluşturduğu sistem.

Yapay Zeka

Bağışıklık sistemi, vücudun enfeksiyonlar, hastalıklar ve patojenler gibi dış etkenlere karşı kendisini koruyan doğal savunma mekanizmasıdır. Bu sistem, antikorlar, beyaz kan hücreleri ve diğer savunma hücreleri tarafından desteklenir ve vücutta çeşitli organ ve dokularda bulunur. Bağışıklık sistemi, herhangi bir yabancı madde taşıyan ve enfeksiyon veya hastalık yapabilen herhangi bir organizmayla mücadele ederek vücudun sağlığını korur.

Alakalı Terimler

yaygın gelişimsel bozukluk

Toplumsal etkileşim başta olmak üzere sosyal ve du...