bayley bebek gelişim ölçeği
Apa Yaşam Boyu Gelişim Psikolojisi Sözlüğü
1 aydan 42 aya kadar olan bebek ve küçük çocukların gelişimsel durumunu değerlendirmek için kullanılan ölçek.Kalıp tahtaları, blok şekil ev nesneleri ve diğer alışılmış nesneler gibi test uyaranları; artan zorluk derecesindekibelirli testlerle çocukları meşgul etmek ve onlardan belirli cevaplar almak için kullanılır.Bayley Ölçeğinin şu anda beş bileşeni vardır:Zihinsel Ölçekteki görevler algı , bellek, öğrenme gibi fnksiyonları değerlendirmek için geliştirilmiştir;Motor Ölçekteki görevler ise emekleme ,oturma, kavrama, nesne kontrolü gibi kaba ve ince motor becerileri ölçer.Davranış Değerlendirme Ölçeği beşli ölçekte derecelendirilen belirli davranış kategorilerinin detaylı tanımlarını içerir. Zihinsel ve motor ölçekleri tamamlar. Genel dikkat ve uyarılma, uyum ve meşguliyet, duygu düzenleme ve hareket kalitesinin değerlendirilmesini içerir.Son iki ölçek olan Sosyal-Duygusal Ölçek ve Uyumlu Davranış Ölçeği, çocuğun gelişimi ile ilgili ebeveyn veya bakım veren algısını elde etmek için anket kullanılır.Bayley Ölçeğiilk olarak 1969'da basılmış ve sonradan 1993'te revize edilmiş ve son versiyonu Bayley -III 2005'te basılmıştır.(Nancy Bayley tarafından geliştirilmiştir.)
Tüba Bilim Terimleri Sözlüğü
0-4 yaş arasındaki çocuklarda duyusal-algısal keskinlik, ayırt etme yetisi, sorun çözme, sözel anlatım, genelleme, sınıflandırma gibi bilişsel yeteneklerle devinimsel yeteneklerin gelişmesini değerlendirmeye yönelik ölçek.
Yaşam Boyu Gelişim(John W. Santrock)
Nancy Bayley tarafından geliştirilen ve bebek gelişimi ölçümlerinde geniş çapta kullanılan ölçekler. Şuandaki versiyonunun üç bileşeni vardır: zihinsel ölçek, motor ölçek ve bebek davranış profili.
Yapay Zeka
Bayley Bebek Gelişim Ölçeği, bebek ve küçük çocukların bilişsel, psiko-motor ve dil gelişimini değerlendirmek için kullanılan standart bir testtir. Bu ölçek, 16 günlük olan bebeklerden 42 ay yaşlarındaki çocuklara kadar geniş bir yaş aralığında uygulanabilir. Bebeğin/fiziksel gelişimi, sosyal becerileri, iletişim yetenekleri, motor becerileri ve duyusal algılaması dahil olmak üzere birçok farklı yönü hakkında bilgi sağlar. Bu ölçek, bebeklerin gelişim durumunu izlemek, özel ihtiyaçları olan bebekleri belirlemek ve müdahale etmenin yollarını çizebilmek için kullanılmaktadır.