Bellek

Çocuk Gelişimi Terimleri Sözlüğü

Öğrenilen biligleri veya geçmiş deneyimlerin depolanma yeteneğidir. Öğrenme, öğrenilen bilginin saklanması ve bireysel anıların oluşturulması işlevlerini yürüten ve bilincin bir bölümünü oluşturan yapıdır. Bellek kısa ve uzun süreli bellek olarak ikiye ayrılsa da bir bütün olarak çok kısa süreli bellek, sekonder bellek ve tersiyer bellek olarak üçe ayrılır. 1) Çok kısa süreli bellek(duyusal bellek)(<1 sa) duyusal sinyalleri saklamaya yarar ve bilginin bir kısmı premier belleğe geçer, burada kabaca 7 bit bilgiyi birkaç saniye depolayabilir. bu bilgi genellikle kelimeye çevrilmiştir.Primer bellek kısa süreli bellek olarak da adlandırılmaktadır. Kısa süreli bellekteki bilgiler kodlanarak uzun süreli belleğe gönderilirler. 2) Sekonder bellek (uzun süreli bellek)kısa süreli bellekteki bilgilerin sık sık tekrarlanması sonucunda meydana gelen uzun süreli depolamadır. Sekonder bellekten geri çağırma genellikle daha yavaş gerçekleşir. 3) Tersiyer bellek çok iyi derecede sindilimiş ve yaşam boyunca her zaman kolaylıkla geri çağrılabilir bilgileri saklayabilir.

Apa Yaşam Boyu Gelişim Psikolojisi Sözlüğü

Öğrenme ile ilgili zihinsel süreçlere ya da kodala ma,bir zamanaralığı boyunca saklama ve geri getir me ya da belleğin yeniden harekete geçirilmesi üzerine temellendirilen, geçmiş deneyimlerin bilgisini ya da bir temsilini koruma yeteneği.

Tüba Bilim Terimleri Sözlüğü

Uyaranların algılanması, anlamlandırılması, beyinde saklanması, anımsanması ve kullanılması.

Türk Dil Kurumu Sözlükleri

Yaşananları, öğrenilen konuları, bunların geçmişle ilişkisini bilinçli olarak zihinde saklama gücü, dağarcık, akıl, hafıza, zihin.

Yaşam Boyu Gelişim(John W. Santrock)

Bilişsel gelişimin merkezi özelliğidir.Bireyin bilgiyi zaman içinde koruduğu tüm durumlara aittir.

Çocuk Gelişimi(John W. Santrock)

Bilginin zaman içinde akılda tutulması.

Yapay Zeka

Bellek, bir kişinin bilgi, deneyim ve geçmiş olaylara erişimini sağlayan zihinsel süreçler ve mekanizmaların birleşimidir. Birçok farklı bellek çeşidi vardır, ancak genellikle duyusal bellek, kısa süreli bellek, uzun süreli bellek ve işlemsel bellek olarak sınıflandırılırlar. Duyusal bellek, duyumların anında işlendiği bellek çeşididir. Kısa süreli bellek ise, bilgilerin sınırlı bir süre boyunca saklandığı bellek çeşididir. Uzun süreli bellek ise, bilgilerin daha uzun süreler boyunca saklandığı bellek çeşididir. İşlemsel bellek ise, kullanılan stratejiler ve teknikler aracılığıyla bilgilerin yürütülmekte olan bir işleve özgü olarak saklandığı bellek çeşididir. Bir çocuğun bellek gelişimi, öğrenme ve bilgi işleme yeteneği açısından hayati öneme sahiptir.

Alakalı Terimler

Yürütücü işlev

Beynin prefrontal korteksinin gelişimiyle ilişkili...

uyaran eksikliği

Bireyin yaşına, gelişim düzeyine ve gelişim hızına...