Bilişsel gelişim
Çocuk Gelişimi Terimleri Sözlüğü
Doğumdan başlayarak bireyin çevreyle etkileşimi ile dünyayı anlaması ve öğrenmesini sağlayan bilginin edinilmesi, kullanılması, saklanması, yorumlanarak yeniden düzenlenmesi ve değerlendirilmesi aşamalarındaki tüm zihinsel süreçleri içine alan gelişim alanıdır. Başka bir deyişle; bebeklikten yetişkinliğe kadar, bireyin dünyayı anlama yollarının daha karamaşık ve etkili hale gelmesi sürecidir. bilişsel gelişim öğrenme, anlama, dikkatini verme, algılama, bellek, problem çözme, mantık yürütme ve yaratıcılık becerilerini kapsar. Bilişsel gelişim dil ve iletişim, motor, sosyal-duygusal, uyum becerilerini içine alan gelişimin diğer alanlarıyla da yakından ilişkilidir.
Apa Yaşam Boyu Gelişim Psikolojisi Sözlüğü
Hatırlama, kavram oluşturma,problem çözme,
hayal etme ve akıl yürütme gibi her türlü düşünme sürecinin gelişmesi ve olgunlaşması.Bilişsel büyüme olarak da adlandırılır.
Tüba Bilim Terimleri Sözlüğü
Bilişsel yetenek ve kavrama gücünün doğumdan yaşlılığa değin gelişimi.
Yapay Zeka
Bilişsel gelişim, bir kişinin zihinsel kapasitesinin, öğrenme, dikkat, bellek, problem çözme, dil gelişimi, yaratıcılık ve düşünme gibi alanlarda nasıl geliştiğiyle ilgili bir alandır. Bu süreç, doğumdan itibaren başlar ve yaşam boyunca devam eder. Bilişsel gelişim, dış çevreyle etkileşim içinde olan bireylerin düşünme ve öğrenme süreçlerini inceleyerek, zihinsel süreçlerin nasıl geliştiğini anlamaya yönelik bir çalışma alanıdır.