Dikkat

Çocuk Gelişimi Terimleri Sözlüğü

Bireyin çevredeki uyaran ya da bilgiler arasından belirli bir bilgiyi ya da uyaranı aramasını ve bu uyaranı ya da bilgiyi işlemleyerek kullanmasına olanak tanıyan, uyaranı algılamasını ve o uyarana özgü tepkinin olası sonuçlarını yordamasını sağlayan, çeşitli sinir ağlarından gelen bilgileri birleştirerek bellek sistemi üzerinde rol oynayan ve birden fazla bilişsel mekanizma ile iletişim halinde olan karmaşık bir yapıdır.

Apa Yaşam Boyu Gelişim Psikolojisi Sözlüğü

Farkındalık durumu

Tüba Bilim Terimleri Sözlüğü

1. Karmaşık bir yaşantıdan bir parçanın istençle seçilip üzerinde önemle durulması. 2. Duyu organlarının, belli bir uyaran karşısında kolayca tepki göstermek ya da göstermemek için uyum yapması. Uyaranı daha algılanabilir duruma getirmek için, zihinsel gücün istençli ya da istençsiz olarak, bir uyaranın tümü ya da bir parçası üzerinde toplanması.

Türk Dil Kurumu Sözlükleri

1. Duygularla düşünceyi bir şey üzerinde toplama, uyanıklık. 2. İlgi, özen.

Ergenlik (John W. Santrock)

Mental kaynakların yoğunlaşması ve odaklanması.

Yaşam Boyu Gelişim(John W. Santrock)

Zihinsel kaynakların belirli bilgi üzerine odaklanmasıdır.

Çocuk Gelişimi(John W. Santrock)

Zihinsel kaynaklara odaklanma ve yoğunlaşma.

Yapay Zeka

Dikkat, zihnin bir şeye odaklanabilme, dış uyaranlara duyarlılık gösterme ve uzun süre yoğunlaşabilme yeteneğidir. Çocuk gelişimi alanında, dikkat genellikle bir çocuğun yaşına uygun görevleri tamamlama, okul ve öğrenme faaliyetleri gibi görevlerde yoğunlaşabilme, ilgi alanlarını belirleme ve hedeflere ulaşma yeteneğiyle ilişkilendirilir. Dikkatin gelişimi, çocukların özyönetimi, öğrenme başarısı ve sosyal etkileşim becerileri açısından önemlidir.

Alakalı Terimler

Yürütücü işlev

Beynin prefrontal korteksinin gelişimiyle ilişkili...

manyetik rezonans görüntüleme(MRI)

Organların ve dokuların üç boyutlu resmini çekmek...