dil gelişimi
Çocuk Gelişimi Terimleri Sözlüğü
Yaşamın ilk yıllarından başlayarak yığılımlı olarak ilerleyen, sözel ve sözel olmayan tüm ifade biçimlerini kapsayan gelişim alanıdır. Çocuklar, farklı sözcüklerin ve ifadelerin biçimsel özelliklerini, anlamlarını ve kullanım özelliklerini çevrelerindeki dilsel girdilerin aracılığıyla geliştirirler. Oldukça karmaşık bir yapıya sahip olan dil, sonsuz bir üretkenliğe ve kültürlere özgü kurallara sahiptir. Dilin sonsuz üretkenliği, sınırlı sayıdaki sözcük ve belirli kurallarla sonsuz sayıda ve çeşitlilikte anlamlı ifadenin oluşturulabilmesini sağlar. Tüm kültürlerde bebeklik döneminde gığıldama ve anlamsız seslerin çıkarılmasından, mırıldanma, ilk sözcükler ve giderek gelişen sözel yapıların edinimine doğru ilerleyen normal dil edinim ve gelişimi süreci oldukça dinamik bir yapıya sahiptir. Gelişimi etkileyebilecek herhangi bir değişkene karşı oldukça hassas olan dil gelişimi sürecinin, dilin temel yapı taşları edinildikten sonra sözel ya da sözel olmayan iletişim sırasında artan bir yetkinlikle ve etkin bir şekilde sergilenmesi beklenir.
Apa Yaşam Boyu Gelişim Psikolojisi Sözlüğü
çocukların dil kullanımını öğrenme süreci.
Tüba Bilim Terimleri Sözlüğü
Çocuğun 6 ay ile 5 yaş arasında anadilini anlama ve dile getirme yeteneğini kazanma süreci. 2.Çocuğun iletişim konusunda sözlü ya da yazılı simgeleri anlama ve kullanma bakımından gösterdiği ilerleme.
Yapay Zeka
Dil gelişimi, çocukların doğumdan itibaren iletişim kurmak için kullandıkları dil becerilerinin, zamanla gelişmesi ve olgunlaşması sürecidir. Çocuklar, çevrelerindeki sesleri, kelimeleri ve cümleleri duyarak, konuşarak ve okuyarak dil öğrenirler. Dil gelişimi, çocuğun sözcük hazinesinin genişlemesi, dil bilgisi kurallarını öğrenmesi, bir cümleyi anlama ve uygun bir şekilde kullanabilme becerisi gibi bir dizi faktörü içerir. Dil gelişimi, çocuğun iletişim kurabilmesi için önemli bir beceri olduğu gibi, bilişsel, zihinsel ve sosyal gelişime de katkı sağlar.