Disleksi

DSM5

Özgül öğrenme güçlüğü alt alanı; Sözcük okuma doğruluğu, Okuma hızı ve akıcılığı, Okuduğunu anlama özellikleriyle karakterizedir.

Çocuk Gelişimi Terimleri Sözlüğü

Doğru ya da akıcı sözcük okuma, çözümleme ve yazma becerilerinde güçlük yaşanması ve yaşanan güçlüğe yönelik müdahale sağlanmasına rağmen en az altı ay süreyle devam eden ve kronolojik yaşa göre akademik başarısızlık sergilenmesi veya yüksek düzeyde çaba veya destekle sürdürülebilen, ortalama başarı ile karakterize olan güçlüktür.Disleksiden etkilenen bireyler, zihinsel becerileri normal sınırlarda olmasına rağmen okuryazarlığın edinimi konusunda önemli ölçüde güçlük yaşarlar ve bu güçlükler nedeniyle öğretime ilişkin yaşam boyu çeşitli dezavantajlarla karşı karşıya kalırlar.

Apa Yaşam Boyu Gelişim Psikolojisi Sözlüğü

Okuma, imle ve kelime yazımında ve bazen aritmetikte ciddi güçlüklerle kendini gösteren nöorolojik tabanlı öğrenme güçlüğü.Disleksi, ses işleme yeteneğinde başka bir deyişle yazılı harfler ve onların sesleri arasında bağlantı kurmada bozukluk ile karakterizedir;yazılı çalışmalar genellikle ters çevirme hataları ile karakterizedir.Kazanılmış (Aleksi) ya da gelişimsel olabilir.Zihinsel yetenekten bağımsızdır.Var olan konuşma ve görme bozuklukları ile ilgili değildir.Disleksi motivasyon eksikliği,duyu bozukluğu,yetersiz eğitimsel ya da veya çevresel fırsatlar, duygusal bozukluklar ya da bu türdiğer faktörlerin sonucu değildir.

Tüba Bilim Terimleri Sözlüğü

okuma bozukluğu

Türk Dil Kurumu Sözlükleri

Fiziksel, ruhsal vb. herhangi bir bozukluğu olmayan bazı çocukların okuma, heceleme, yazma, konuşma, akıl yürütme ve aritmetik becerilerinde zorluklar yaşamasına sebep olan öğrenme güçlüğü.

Yaşam Boyu Gelişim(John W. Santrock)

Okuma ve heceleme becerilerinde ciddi bozukluğa sahip bireyleri içeren bir kategoridir.

Çocuk Gelişimi(John W. Santrock)

Okuma ve heceleme yeteneğindeki ciddi bozulmayı içeren bir öğrenme güçlüğü kategorisi.

Yapay Zeka

Disleksi, okuma ve yazma güçlüğü olarak tanımlanan bir öğrenme bozukluğudur. İşitsel ve görsel algılama, bellek, dikkat ve dil gelişimi gibi faktörlerin bir araya gelmesiyle oluşur. Disleksisi olan çocuklar, kelime ve harfleri doğru şekilde tanıyamazlar, okuma ve yazma süreçlerinde zorluk yaşarlar. Ancak, disleksisi olan kişilerin zeka seviyeleri normaldir ve diğer alanlarda başarılı olabilirler. Disleksi, öğretmen ve ebeveynlerin farkındalığı ve uygun eğitim teknikleriyle yönetilebilir.

Alakalı Terimler

Üstün zeka

Zihinsel, yaratıcılık,sosyoduygusal ve duyusalmoto...