duyu bütünleme

Çocuk Gelişimi Terimleri Sözlüğü

Merkezi sinir sisteminin duyusal uyaranları alması, organize etmesi ve uyarlanabilir tepkiye dönüştürülmesini içeren nörolojik bir süreçtir. Duyuların işlenmesini, organize edilmesini, yorumlanabilmesini, çevreye uygun şekilde yanıt verebilmesini, başka bir deyişle, duyusal girdilerin düzenlenmesini içerir. çevreden gelen uyaranların ve deneyimlerin beyinde işlenme süreci sonunda ortaya çıkan motor davranışları, duygu ve dikkat gibi tepkileri ifade eder. 

Apa Yaşam Boyu Gelişim Psikolojisi Sözlüğü

Görme ve işitme gibi modalitelerdeki duyusal bilgiyi algılayan, düzenleyen ve değerlendiren aynı zamanda motor sinirlerle iletilen itkiler (implus) aracılığıyla uyumsal tepkiyi üreten nöral süreçler. Duyusal-bütünleyici işlevselliğin geliştirilmesi ya da iyileştirilmesi, uğraşı terapisinin önemli bir hedefidir. 

Yapay Zeka

Çocuğun çevresinden gelen duyusal bilgileri (dokunma, ses, koku, hareket vb.) organize edip anlamlandırma sürecidir. Bu süreç, çocuğun motor beceriler, dikkat, denge ve sosyal etkileşim gibi günlük yaşamsal faaliyetleri düzenli şekilde yapabilmesini sağlar. Duyu bütünleme sorunları olan çocuklar, duyusal bilgileri doğru şekilde işleyemediği için aşırı hassasiyet, hareket koordinasyonunda zorluk veya dikkat dağınıklığı gibi problemler yaşayabilir. Terapi ile bu sorunların üstesinden gelmek mümkündür.


Alakalı Terimler

yakalama refleksi

Palmar/yakalama refleksi.

biyolojik yaş

Kişinin hayati organlarının işlev görme kapasitele...