fetal alkol sendromu (FASD)

Çocuk Gelişimi Terimleri Sözlüğü

Gebelik sürecinde alkol alımına bağlı olarak bebekte ortaya çıkan ve çok değişken özellikler gösteren bir senedromdur. Genellikle düşük doğum ağırlığı, gelişimsel gerilik, kafatası ve yüz kemiklerinde anomali ve nörolojik bozukluklara bağlı gelişen sorunlar ile karakterizedir. Alkol gebeliğin ne kadar erken zamanında ve ne kadar çok miktarda tüketildiyse, sendrom belirtilerinin görülme olasılığı o kadar yüksektir.

Apa Yaşam Boyu Gelişim Psikolojisi Sözlüğü

Annenin hamilelik döneminde yoğun alkol alması ile ilişkili olan fetal ve bebk sağlığı üzerindeki bir grup olumsuz etki. Bu durum düşük doğum ağırlığıyla ve büyüme geriliğiyle, yüze ve kafatasına ait anoma lilerle, nörodavranışsal problemlerle ve bilişsel anormalliklerle nitelendirilir; zihinsel gerilik görüle bilir.

Çocuk Gelişimi(John W. Santrock)

Gebelik süresince yoğun alkol kullanan annelerin bebeklerinde ortaya çıkan anormallikler ve problemler kümesidir.

Yapay Zeka

Fetal Alkol Sendromu (FASD), anne tarafından alkol tüketiminin bebeği etkilediği ve kalıcı nörogelişimsel sorunlara neden olduğu bir durumdur. Bu durum, annenin gebelik sırasında alkol almaması gerektiği konusunda toplumda farkındalık yaratmayı amaçlamaktadır. FASD'nin belirtileri arasında zihinsel engellilik, yüz deformiteleri, öğrenme güçlüğü, davranış bozuklukları ve duyusal özelliklerde bozukluklar yer almaktadır. Çocuk gelişimi alanında çok önemli bir konudur ve bu konuda farkındalık yaratmak büyük bir önem taşır.

Alakalı Terimler

fenotip

Genlerin çevresel faktörlerle etkileşim içinde dış...

fertilizasyon(döllenme)

Erkek üreme hücresi sperm ile kadın üreme hücresi...