Gelişimsel yetersizlik
DSM5
Anlıksal yetiyitimi (anlıksal gelişimsel bozukluk), kavramsal, toplumsal ve kılgısal (uygulamalı) alanlarda, hem anlıksal, hem de uyumsal işlev eksikliklerini kapsayan, gelişimsel evre sırasında başlayan bir bozukluktur.
Çocuk Gelişimi Terimleri Sözlüğü
Fiziksel, dil/konuşma,bilişsel, sosyal duygusal ve motor gelişim alanlarıyla ilgili becerilerin üç veya daha fazlsında önemli derecede işlevsel sınırlılıklar görülmesidir.
Apa Yaşam Boyu Gelişim Psikolojisi Sözlüğü
Bilişsel veya bedensel bir eksikliğe veya her ikisine de atfedilebilen ve 22 yaşından önce başlayan gelişimsel düzey veya statü.Böyl bir noksanlığın süresiz devam etmesi olasıdır ve önemli işlevsel ve uyumsal sınırlamalar ile sonuçlanır.Gelişimsel bozuklukta denir.
Yapay Zeka
Gelişim sürecinde yaşanan uyumsuzluklar sonucu ortaya çıkan, çocuğun normalden geride kalması veya beklenen kilometre taşlarını geçememesi durumudur. Gelişimsel yetersizlik genellikle çocukların sosyal, duygusal, bilişsel, fiziksel, dil gelişimi gibi farklı alanlarda yaşadıkları sorunları ifade etmek için kullanılan bir terimdir. Bu sorunlar çocukların yaşlarına uygun sosyal ve öğrenme deneyimlerine yönelik yetersizliğe bağlı olabilir. Bazı çocuklar doğuştan var olan bir yetersizlik nedeniyle bu sorunları yaşarken, bazıları da çevresel faktörlerden kaynaklı olarak gelişimsel yetersizlik yaşayabilirler. Gelişimsel yetersizliği olan çocuklar erken teşhis ve uygun tedavi ile desteklenirse, gelişimlerini kısıtlamadan normalden daha iyi bir gelişim gösterebilirler.