Hidrosefali
Çocuk Gelişimi Terimleri Sözlüğü
Beyinde ve omurilikte üretilen ve beyni zararlı etkilerden koruyan beyin omurilik sıvısının(bos) beyinde yer alan vertikül adı verilen boşluklarda birikmesi nedeniyle kafa içi basıncın artması ve beyin fonksiyonlarında bozulmalar olması durumudur. bebeklerde anormal kafa büyümesiyle karakterize olan hidrosefali, bireylerde nörolojik bozuklukların yanı sıra motor ve bilişsel gelişim geriliği ile görsel ve algısal problemlere neden olabilir.
Apa Yaşam Boyu Gelişim Psikolojisi Sözlüğü
Beynin ventriküllerinde beyin omurilik sıvısının aşırı
birikmesinden kaynaklanan, baş ağrısı, kusma,
bulantı, yetersiz koordinasyon, yürüme dengesizliği,
idrar kaçırma,gelişimin yavaşlaması ya da kaybı,
uyuşukluk, uyuklama, sinirlilik ya da hafıza kaybını
kapsayan biliş kişilikteki diğer değişiklikler şeklin
deki diğer belirtilerle birlikte yükselmiş kafa içi
basıncı ile sonuçlanan bir durum.Yaygın olarak kafa
yaralanması, beyin tümörü, hemorajiden dolayı
beyin omurilik sıvısının engellenmesi nedeniyle
meydana gelmektedir.
Tüba Bilim Terimleri Sözlüğü
Sukafalılık. Bebeğin dölyatağındaki gelişimi döneminde beyin omurilik sıvısının olağandan çok üretilmesi ya da üretilen sıvının su kanalları içinde dolaşımının engellenmesi nedeniyle kafa içinde birikmesi durumu.
Türk Dil Kurumu Sözlükleri
Beyin omurilik sıvısının çoğalmasıyla, beyin karıncıklarının büyümesine yol açan, bazen de kafatasının büyümesine sebep olan hastalık.
Yapay Zeka
Hidrosefali, beynin içinde normalden fazla miktarda beyin sıvısı (likör) birikmesi sonucu oluşan bir durumdur. Bu durum, beynin normal fonksiyonlarını engelleyebilir ve beyin dokusuna zarar verebilir. Hidrosefali, doğumdan itibaren olabileceği gibi sonradan da gelişebilir ve semptomları arasında baş ağrısı, mide bulantısı, kusma, dengesizlik, nöbetler ve görme problemleri bulunabilir. Tedavisi, beyin sıvısının normal dolaşımını sağlamak için cerrahi müdahale gerektirebilir.