Kaynaştırma-bütünleştirme eğitimi

Çocuk Gelişimi Terimleri Sözlüğü

Özel gereksinimi olan bireylere sunulacak destek hizmetlerin genel eğitim ortamlarında daha yaygın olarak sağlanmasına yönelik anlayıştır.Sınıf öğretmeniyle iş birliği yapılarak uygun sınıf içi destek hizmetlerin sağlanması yoluyla özel gereksinimi olan öğrencilerin akranlarıyla birlikte genel eğitim sınıflarında tam zamanlı olarak eğitim alması anlamına gelir. Bütünleştirmede; öğrencilerin bireysel farklılıklara ve gereksinimlere sahip oldukları ancak bu durumun onların birarada eğitim görmesinin önünde bir engel olmadığı düşüncesinden yola çıkılarak, genel eğitim okullarında özel gereksinimi olan öğrencilerde dahil olmak üzere tüm öğrencilerin gereksinimlerine yanıt verecek biçimde fiziksel, müfredatla ve eğitim-öğretim yöntemleriyle ilgili düzenlemeler yapılır.

Tüba Bilim Terimleri Sözlüğü

 Özel eğitim gerektiren bireylerin, yetersizliği olmayan akranlarıyla birlikte eğitim ve öğretimlerini resmi ve özel olan, okulöncesi, ilköğretim, ortaöğretim ve yaygın eğitim kurumlarında sürdürmelerine dayanan destek eğitim yöntemi.

Türk Dil Kurumu Sözlükleri

Özel eğitim ihtiyacı olan bireylerin her tür ve kademede diğer bireylerle karşılıklı etkileşim içinde bulunmalarını ve eğitim amaçlarını en üst düzeyde gerçekleştirmelerini sağlamak amacıyla, bu bireylere destek eğitim hizmetleri de sağlanarak akranlarıyla birlikte tam zamanlı ya da özel eğitim sınıflarında yarı zamanlı olarak verilen eğitim; bütünleştirme eğitimi.

Ergenlik (John W. Santrock)

Özel eğitime ihtiyacı olan bir çocuğun normal bir sınıfta tüm gün eğitim almasıdır.

Yaşam Boyu Gelişim(John W. Santrock)

Özel eğitim ihtiyacı olan çocuğun normal bir sınıfta tam gün eğitim görmesidir.

Çocuk Gelişimi(John W. Santrock)

Özel öğretime ihtiyacı olan bir çocuğu, normal sınıflarda tam zamanlı olarak eğitmek.

Yapay Zeka

Kaynaştırma-bütünleştirme eğitimi, farklı öğrenme ihtiyaçları olan öğrencilerin ortak bir eğitim ortamında eğitim almalarını sağlayan bir eğitim modelidir. Bu modelde, öğrencilerin farklı öğrenme ve davranış ihtiyaçlarına uygun olarak destek ve fırsatlar sunulur. Bu sayede, farklı öğrenme ihtiyaçları olan öğrencilerin topluma uyum sağlama sürecinde daha başarılı olmaları amaçlanır. Kaynaştırma-bütünleştirme eğitimi aynı zamanda, öğrencilerin birbirleriyle olan etkileşimini arttırarak, sosyal becerilerinin gelişmesine de katkı sağlar. Bu modelde eğitim veren öğretmenlerin, öğrenci ihtiyaçlarına göre farklılaştırılmış öğretim yöntemleri kullanması ve öğrencilerin ihtiyaçlarına uygun destekleri sağlaması büyük önem taşır.

Alakalı Terimler

Gecikmiş konuşma

İfade edici dil becerilerinin yavaş gelişmesi, çoc...

geçişlilik

Toplumsal etkileşim başta olmak üzere sosyal ve du...