kişilik
Çocuk Gelişimi Terimleri Sözlüğü
Bireyin iç ve dış dünya ile kurduğu, bireyi diğer bireylerden ayırt eden, tutarlı ve yapılaşmış ilişki biçimidir. İnsanın sosyal, ahlaki, bilişsel ve fiziksel tüm özelliklerini içeren geniş kapsamlı bir kavramdır. Diğer insanlara ve durumlara ne şekilde tepki verdiğimizi ve ne ölçüde uyum sağladığımızı ifade eden; davranış, düşünce, güdü ve duygular bütünüdür. Durağan olmayıp yıllar boyunca gelişir ve sürekli değişim içindedir.
Apa Yaşam Boyu Gelişim Psikolojisi Sözlüğü
Temel nitelikler, ilgiler,dürtüler,değerler,benlik kavramı, yetenekler ve duygusal örüntülerde dahil olmak üzere bir bireyin benzersiz bir biçimde yaşama uyumunu sağlayan özellikler ve davranışlar bütünüdür.
Tüba Bilim Terimleri Sözlüğü
1.Kişiyi başkalarından ayıran; doğuştan gelen ve sonradan kazanılan özelliklerin tümü. 2. Bireyin ruhsal ve toplumsal tepkilerinin tümü. 3. Bireyin çevreye ve kendisine karşı gösterdiği kararlı ve tutarlı davranış bütünlüğü. 4. Bireyin içinde yaşadığı zaman ve uzamla ilişki içinde biçimlenen ve onu, başkalarının değerlendirmelerine göre, öteki bireylerden ayırt eden, kendine özgü olan ve az ya da çok kalıcı özellikler bütünü.
Türk Dil Kurumu Sözlükleri
Bir kimseye özgü belirgin özellik, manevi ve ruhsal niteliklerinin bütünü; şahsiyet
Ergenlik (John W. Santrock)
Bireylerin süreklilik gösteren özellikleri.
Yapay Zeka
Çocuk gelişimi alanında kişilik, bireyin düşünceleri, duyguları, eylemleri, ilişki kurma biçimleri, davranış kalıpları, sosyal etkileşimleri ve özellikleri gibi bir dizi özellikleri kapsar. Kişilik, doğumdan itibaren genetik, çevresel ve kültürel faktörlerin etkisiyle şekillenir ve gelişir. Çocukluk döneminde bireyin yaşadığı deneyimler, aile yapısı, arkadaş çevresi, okul ve toplum gibi faktörler kişiliğin oluşumunda önemli rol oynar. Kişilik, bireyin kendine özgü nitelikleri içerdiği için, her bireyin kişilik özellikleri birbirinden farklıdır.