Menenjit (beyin zarı iltihabı)

Çocuk Gelişimi Terimleri Sözlüğü

Beyin ve omuriliği çevreleyen zarların iltihaplanması sonucu oluşan bir hastalıktır. Çocuklarda genel belirtileri ateş, baş ağrısı, kusma ve ense sertliğidir.Bazı menenjitler kendiliğinden iyileşebilecek kadar hafiftir, bazıları ise hayatı tehdit edecek kadar tehlikelidir.En fazla; bebeklerde, çocuklarda ve genç erişkinlerde görülür.

Apa Yaşam Boyu Gelişim Psikolojisi Sözlüğü

Genellikle bakteri virüsler ya da mantar enfeksiyonuna bağlı olarak beyni ve omuriliği kaplayan üç zar tabakası olan beyin zarlarının iltihaplanması.

Türk Dil Kurumu Sözlükleri

Ateş, şiddetli baş ağrısı, kusma, sayıklama vb. belirtilerle ortaya çıkan, beyin zarlarının iltihaplanmasıyla oluşan bir hastalık.

Yapay Zeka

Menenjit, beyin zarlarını (serebral omurgalı sıvıyı veya beyin zarlarını) kaplayan bir enfeksiyon türüdür. Menenjit, virüs, bakteri veya mantar enfeksiyonlarına bağlı olarak oluşabilir ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu enfeksiyon, özellikle bebeklerde ve küçük çocuklarda, hızlı bir şekilde ilerleyebilir ve zaman içinde belirtiler kötüleşebilir. Tedavi edilmezse, menenjit ölümcül olabilir veya uzun vadeli nörolojik hasarlara neden olabilir.

Alakalı Terimler

üreme

Biyolojide ebeveyn organizmalardan yeni bireylerin...

Postnatal (doğum sonrası) dönem

Çevreye uyumun öncelikli olarak önem taşıdığı, doğ...