montessori yöntemi

Çocuk Gelişimi Terimleri Sözlüğü

Her çocuğun kendine özgü bir birey olduğu ve kendi kapasitesi doğrultusunda öğrenebildiğini savunan, eğitimde çocukları merkeze alan, çocuğa araştırma, deneme, hatalar yapma ve hatalarını kendi kendine düzeltebilme konusunda fırsatlar sunan, kullanmak istediği materyali seçme, bir faaliyetten diğerine geçme konusunda özgürlük tanıyan bir yaklaşımdır. Yaklaşımın en önemli üç faktörü; çevre, çocuk ve öğretmendir. Öğretmen, çocukların gereksinimlerine göre çevreyi düzenler ve çocukların çevre ile iletişime geçmelerini sağlar. Çocuk, önceden hazırlanmış çevrede belirli bir düzen içerisinde özel olarak geliştirilmiş materyallerle çalışır. Bu aşamada öğretmen, çocuğu gözlemler ve ihtiyaç duyduğunda ona yardım eder.

Apa Yaşam Boyu Gelişim Psikolojisi Sözlüğü

Küçük çocukların girişimciliğinin gelişimine odaklanan ve öz yönelimli öğrenmeyi vurgulayan bir eğitim sistemi.Yöntem çoklu yaş sınıflarıyla özel eğitim materyalleriyle, uzun zaman dilimlerinde öğrencinin seçtiği işlerin yapılmasıyla, işbirliğiyle, notun ve sınavın olmamasıyla ve hem akademik hem de sosyal becerilerde bireysel ve küçük grup öğrenimiyle nitelendirilmiştir.

Tüba Bilim Terimleri Sözlüğü

Okulöncesi ve ilköğretimin birinci döneminde verilen eğitime ilişkin olarak Maria Montessori'nin geliştirdiği ve serbest beden etkinliklerine, okuma yazma becerilerinin erken kazandırılması ile duygusal ve devimsel yetişmeye önem veren bir öğretim yöntemi.

Yaşam Boyu Gelişim(John W. Santrock)

Çocuklara yapacağı etkinliğin seçiminde ve bir etkinlikten diğerine geçiş sırasında mümkün olduğunda özgürlük tanıyan eğitim felsefesi.

Çocuk Gelişimi(John W. Santrock)

Çocuklara önemli ölçüde faaliyetlerini seçme ve bir faaliyetten diğerine geçme konusunda özgürlük tanınan bir eğitim felsefesidir.

Yapay Zeka

Montessori yöntemi, İtalyan doktor ve eğitimci Maria Montessori tarafından geliştirilmiş bir eğitim yaklaşımıdır. Bu yaklaşıma göre çocuk, keşif ve öğrenme için kendi çevresindeki materyalleri kullanarak öğrenir ve kendi hızında ilerler. Montessori eğitiminde çocuk merkezlidir ve öğretmen sadece rehberlik eder. Bu yönteme göre çocukların özgürlüğüne saygı duyulması, kesin yönerge ve programlamadan ziyade çevresel uyaranlara dayalı bir öğrenme süreci için hazırlıklı bir çevrenin yaratılması gereklidir. Montessori yöntemi, özgüven, bağımsızlık, yaratıcılık, çevresine duyarlılık ve disiplinli bir öğrenme gibi becerileri öğrenmeyi teşvik eder.

Alakalı Terimler

Ekolojik kuram

Bronfenbrenner'in, gelişim sürecinde çocukların ka...

semantik(anlam bilim)

Sözcükler, ifadeler ve cümleleri...