İkiden fazla öznenin aynı nesneye dikkatini vermesidir. Ortak dikkatte kişinin kendisi, karşıdaki birey ve nesne arasında bir koordinasyon vardır. Sosyal ortamda dikkati bir nesne ve bir kişi arasında ayarlama becerisi olarak da tanımlanan ortak dikkat, iletişim halinde olunan bireyin görsel dikkat çizgisini takip edebilme, karşısındaki kişilerle göz ilişkisi ve jestlerle iletişim kurabilme, göz ilişkisi ve jestlerle başkalarını farklı olay ve nesnelere yöneltebilme becerisini kapsar.
ortak dikkat
Çocuk Gelişimi Terimleri Sözlüğü
Apa Yaşam Boyu Gelişim Psikolojisi Sözlüğü
İki veya daha fazla insanın birbirlerinin ilgilerinin farkında olarak aynı anda aynı nesne, insan veya eyleme dikkatlerini açık şekilde odaklaması.Ortak dikkat önemli bir gelişimsel araçtır. Dokuz aylık civarındaki bebekler ebeveynlerinin bakışlarını takip edebilir ve ebeveynlerinin yaptıklarını taklit edebilirler. Böylece bir nesneye ve yanı sıra yetişkinlerin buna verdikleri tepkilere dikkati toplayarak, çocuklar dünya hakkında bilgi edinebilirler.
Yaşam Boyu Gelişim(John W. Santrock)
Bireylerin aynı nesneye odaklanması sürecidir ve bir başkasının davranışını izleme yeteneği, bir bireyin başka birinin dikkatini çekmesi ve karşılıklı etkileşim olmasıdır.
Yapay Zeka
Ortak dikkat, bir çocuğun başkalarıyla etkileşim kurarken, bir nesneye veya olaya aynı anda bakabilmesi, diğer insanlara açıkça dikkatini yöneltmesi ve başkalarının bakış açılarını anlaması becerisidir. Özellikle sosyal ve bilişsel yeteneklerin gelişimi için önemlidir. Ortak dikkat, genellikle doğumdan altı aylıkken başlayan ve yaşa göre gelişerek ilerleyen bir süreçtir.