otoriter tutum
Çocuk Gelişimi Terimleri Sözlüğü
Ebeveynlerin çocuklarından kendi yönergelerini takip etmelerini ve belirledikleri kurallar doğrultusunda davranmalarını beklediği, kısıtlayıcı ve cezalandırıcı tutumdur. Otoriter ana baba tutumunu benimseyen ebeveynler çocukları üzerinde kontrol uygular, katı sınırlar koyar ve sözel iletişime çok az izin verirler. Otoriter ailelerin çocukları, genellikle mutsuz, korku dolu ve kendilerini diğerleriyle karşılaştırmada kaygılıdırlar. Etkinlikleri başlatmada yetersiz ve zayıf iletişim becerilerine sahiptirler.
Apa Yaşam Boyu Gelişim Psikolojisi Sözlüğü
Ebeveyn ya da bakımveren kişi itaati
vurgulamakta, işbirliği ve iletişimi
önemsememekte ve cezayı sert bir şe
kilde uygulamaktadır.
(Otoriter ana-baba) ?
Yaşam Boyu Gelişim(John W. Santrock)
Otoriter anababa: Çocukları kendi emirlerine uymaya ve kendi iş ya da çabalarına saygı duymaya zorladığı sınırlayıcı, cezalandırıcı bir tutum. Otoriter anababa, çocuklarını kontrol ederler,katı kurallar koyarlar ama çocuklarını dinlemezler. Çok az sözlü iletişime olanak verirler.Otoriter anababalık çocukların sosyal yetersizliği ile ilişkilendirilebilir.
Çocuk Gelişimi(John W. Santrock)
Otoriter ana-babalık: Ana babanın, çocuğa yönergelerini takip etmeye ve çalışmalarına ve çabalarına saygı duymaya zorladığı sınırlayıcı, cezalandırıcı bir stildir. Çocuklarına katı kurallar koyarlar ve kontrol ederler ancak çok az karşılıklı sözlü iletişime izin verirler. bu stil, girişkenliğin olmadığı ve zayıf iletişim becerilerini içeren çocukların sosyal yetersizliği ile ilişkilidir.
Yapay Zeka
Otoriter tutum, çocuk gelişimi alanında yetişkinlerin çocuklarla karşılaştığı bir tutum biçimidir. Bu tutumda, yetişkinler çocuklara katı bir şekilde davranarak, çocukların fikirlerini önemsemeyerek, onların duygularını görmezden gelerek ve onlara karşı aşırı kontrolcü olurlar. Otoriter tutum, çocukların özgüvenini zedeleyebilir ve onların ilerleyen hayatlarında sorun yaşamasına neden olabilir. Bu nedenle, çocuk gelişimi alanında otoriter tutum yerine, sevgi dolu, anlayışlı ve destekleyici bir tutum önerilir.