Psikososyal kuram
Çocuk Gelişimi Terimleri Sözlüğü
Erik Erikson (1902-1904) tarafından geliştirilmiş, sosyal gelişimin bir bütün olduğunu ve bu gelişimde çevresel faktörlerin önemli olduğunu vurgulayan kuramdır. Psikososyal gelişimi doğumla başlayıp ölümle sona eren sekiz evrede inceler. Her evrede psikososyal bir bunalım ve çatışma yaşanır. bu bunalım ve çatışma, kişilik gelişimi ve sosyal gelişim açısından önemlidir. her evrede atlatılması gereken bir kriz ve yerine getirilmesi gereken gelişimsel görevler vardır. her bir evrede olumsuz durumlarda ortaya çıkan kriz durumlarının çözümü ile bir üst evreye ulaşılır.
Yaşam Boyu Gelişim(John W. Santrock)
İnsan gelişimini sekiz dönem içinde ele alır. Her dönem bireyleri çözmeleri gereken bir kriz ile yüz yüze getiren özgün bir gelişimsel görev içerir.
Yapay Zeka
Psikososyal kuram, bireylerin gelişimini etkileyen hem psikolojik hem de sosyal faktörlere odaklanan bir kuramdır. Bu kurama göre, insanlar biyolojik yapılarından ve genetik faktörlerinden etkilenirler ancak bu faktörler yalnızca gelişimin bir kısmını oluştururlar. Psikososyal kurama göre, insanların çevresiyle olan ilişkileri, deneyimleri, öğrenimleri ve yaşadıkları her türlü olay, bireylerin gelişiminde önemli bir rol oynar. Bu kurama göre, bireyler hayatlarının her döneminde yeni deneyimler edinirler ve bu deneyimler, bireyin psikolojik ve sosyal gelişiminde belirleyici bir faktördür. Bu nedenle, psikososyal kuram, insanların gelişimine dair bütüncül bir bakış açısı sunmaktadır.