Sosyal bilişsel kuram
Çocuk Gelişimi Terimleri Sözlüğü
Albert Bandura tarafından geliştirilen, gelişimde davranışı, çevreyi ve bilişi anahtar faktörler olarak vurgulayan kuramdır. Kuramın temel olarak dayandığı altı ilke; karşılıklı belirleyicilik, sembolleştirme kapasitesi, öngörü kapasitesi, dolaylı öğrenme kapasitesi, öz düzenleme kapasitesi ve öz yargılama kapasitesidir.
Apa Yaşam Boyu Gelişim Psikolojisi Sözlüğü
Kişiliğin işlevinin sosyokültürel çevreyle etkileşim yoluyla edinilen bilişsel içerikler ve süreçlerle açıklandığı teorik çerçeve.
Çocuk Gelişimi(John W. Santrock)
Gelişimdeki anahtar faktörler olarak davranışı, çevreyi ve bilişi vurgulayan psikologların görüşü.
Yapay Zeka
Sosyal bilişsel kuram, psikoloji alanında bir teoridir ve çocuk gelişimi alanında da sıkça kullanılır. Bu kurama göre, insanlar çevreleriyle olan etkileşimleri sonucu öğrenirler ve öğrenme sürecinde de düşünceleri, duyguları ve davranışları birbiriyle etkileşim içindedir. Sosyal bilişsel kuram, insanların çevreleri, sosyal öğrenme ve kişisel faktörlerin bir araya gelmesi sonucu nasıl öğrendiğini açıklar. Bu kurama göre, çevre etkisiyle öğrenilen bilgiler ve beceriler, insanların kişisel özellikleriyle, düşünceleriyle ve değerleriyle birlikte, davranışlarını belirler.