Sosyal-duygusal gelişim
Çocuk Gelişimi Terimleri Sözlüğü
Sosyal gelişim: çocuğun dünyaya geldiği aile ortamında başlayan, iletişim ve etkileşimde bulunduğu çevre sayesinde gelişerek devam eden,çatışmaları çözme, işbirliği yapma, arkadaş edinme, akranlar ve yetişkinlerle olumlu ilişkiler kurabilme yeteneğini kazanarak toplumsal bir birey haline gelme sürecidir. Duygusal gelişim: Bireyin kendi duygularını tanıması ve yönetmesi, sağlıklı ilişkiler kurabilmesi,pozitif hedefler belirleyebilmesi, etik ve sorumlu bir biçimde hareket etmesi olumsuz davranışlarda bulunmaktan kaçınması yoluyla gerçekleşen içe dönük süreçlerdir. sosyal gelişimin temelinde yer alır.
Apa Yaşam Boyu Gelişim Psikolojisi Sözlüğü
Sosyal gelişim, kişinin başkalarıyla iletişime girmesini ve toplumun bir üyesi olarak işlev görmesini sağlayan belirli beceri, tutum, ilişki ve davranışların aşamalı olarak kazanılması.Duygusal gelişim, tüm duyguların deneyimlenme, ifade dilme ve yorumlama kapasitesindeki ve bunlarla uygun biçimde başa çıkma yeteneğindeki kademeli artış.
Yapay Zeka
Sosyal-duygusal gelişim, kişinin kendini ve çevresindeki diğer insanları anlayabilmesi, iletişim kurabilmesi, empati yapabilmesi, duygularını yönetebilmesi ve sosyal becerilerini geliştirebilmesi sürecidir. Bu süreç çocukluk döneminde başlar ve yaşam boyu devam eder. Sosyal-duygusal gelişimin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi, çocukların başarılı bir şekilde ilişki kurabilmesi, zorluklarla karşılaştığında çözüm üretebilmesi ve buna benzer birçok becerinin kazanılmasını sağlar. Bu nedenle, sosyal-duygusal gelişim çocukların mutlu, sağlıklı ve başarılı bireyler olarak yetişmeleri açısından son derece önemlidir.