soyut işlemler dönemi
Çocuk Gelişimi Terimleri Sözlüğü
Piaget'nin Bilişsel Gelişim Kuramı'nın dördüncü ve son aşamasıdır. Piaget'nin yaklaşık 11-15 yaşları arasında ortaya çıktığını savunduğu bu dönemde düşünme tamamen soyut ve mantıksaldır.
Apa Yaşam Boyu Gelişim Psikolojisi Sözlüğü
Piaget'nin teorisinde, 12 yaş civarında başlayan, soyut düşünme, mantıksal süreçler, kavramsallaştırma ve yargılama gibi karmaşık entelektüel işlevlerin geliştiği dördüncü ve son bilişsel gelişim evresi.
Ergenlik (John W. Santrock)
Piaget'nin 11-15 yaşlarında ortaya çıktığını savunduğu dördüncü ve son bilişsel gelişim evresi. Soyut, idealist ve mantıklı düşünce ile tanımlanır.
Çocuk Gelişimi(John W. Santrock)
Piaget'in 11-15 yaş arasında gerçekleşen dördüncü ve son evre, kişilerin ötesine geçtiği ve daha soyut ve mantıklı düşünebildiği dönem.
Yapay Zeka
Soyut işlemler dönemi, Piaget'in bilişsel gelişim teorisine göre, 7 ila 12 yaşları arasındaki çocukların düşüncelerinin soyut hale gelmeye başladığı ve mantıksal düşünme yeteneklerinin geliştiği bir dönemdir. Bu dönemde çocuklar, somut nesnelerin özelliklerini ve ilişkilerini anlamak yerine, soyut kavramları ve ilişkileri anlamaya başlarlar. Örneğin, bir çocuk, bir nesnenin belirli bir özelliğini değiştirdiğinde sonuçların nasıl etkileneceğini tahmin edebilir. Bu dönemde çocuklar, hipotezler oluşturma, sınıflama, kümeler arasında benzerlikler ve farklılıklar tespit etme gibi daha soyut ve kompleks düşünce süreçleriyle başa çıkabilirler.